ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΑΣ

Το όραμά μας είναι σχετικά απλό. 

Το επίκεντρο κάθε μας κίνησης είναι ο Άνθρωπος. 

Οι διδάσκοντες θα κάνουν τις ιδέες σας οράματα.

..............

Μια επιστολή μας προς τους Δημότες του Αγ. Δημητρίου, ιδιαίτερα:

«Φίλες και φίλοι,

Σας πληροφορούμε ότι πρόσφατα ο Δημοτικός Σύμβουλος Αγ. Δημητρίου κ. Νίκος Βρεττός, επιτέθηκε στο f/b με κείμενό του, που θυμίζει αλήστου μνήμης ιστορικές περιόδους της χώρας μας, προσπαθώντας να παραποιήσει την αλήθεια, καθώς και να συκοφαντήσει και να σπιλώσει την κοινωνική, επιστημονική προσπάθεια την οποία έχουμε αναλάβει με -πρωτοβουλία μας- ορισμένοι δημότες της πόλης μας και των γύρω Δήμων των Νοτίων Προαστίων, με την ίδρυση και λειτουργία -εδώ και δύο χρόνια, σχεδόν-, του Λαϊκού Πανεπιστημίου Αγ. Δημητρίου & Νοτίων Προαστίων.

Ο κ. Βρεττός, αναδημοσιεύοντας ένα κείμενο του διδάσκοντα στο Λαϊκό μας Πανεπιστήμιο (στα Τμήματα: «ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ» και «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ»), εκπαιδευτικού και συγγραφέα, κ. Στέλιου Κανάκη, του επιτίθεται με απρεπείς χαρακτηρισμούς, λογοκρίνοντάς τον μάλιστα χωρίς να χρησιμοποιεί κάποια επιχειρηματολογία και τα απαιτούμενα σχετικά επιστημονικά στοιχεία, ώστε -αν ήθελε- ν' αντικρούσει τα λογικά και επιστημονικά επιχειρήματα του κ. Κανάκη. Μέσα δε από την ανάρτησή του - προσπαθεί, αναποτελεσματικά, να δημιουργήσει εντυπώσεις για τη δήθεν στράτευση στο Λαϊκό μας Πανεπιστήμιο "γνωστών πολέμιων της Ορθοδοξίας καλυμμένους κάτω από την προβιά της υποτιθέμενης επιστημοσύνης.", όπως γράφει, χωρίς να γνωρίζει το πρόγραμμα και τα μαθήματά μας, χωρίς να έχει παρακολουθήσει έστω ένα μάθημα, από τα δεκάδες μαθήματα της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς, ώστε να δημιουργήσει ασφαλή και αντικειμενική ιδία αντίληψη.

Επίσης, αποδεικνύεται ότι ως Δημοτ. Σύμβουλος Αγ. Δημητρίου, ο. Βρεττός, αγνοεί (ή το χειρότερο, παραποιεί εσκεμμένα την πραγματικότητα) ότι: α) το Λαϊκό μας Πανεπιστήμιο δε λέγεται «Ανοιχτό» και δεν ανήκει στο Δήμο Αγ. Δημητρίου και ως εκ τούτου η κ. Δήμαρχος δεν έχει την αρμοδιότητα να ορίζει τους διδάσκοντες σε αυτό και β) με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγ. Δημητρίου (την οποία έχει και ο ίδιος ψηφίσει θετικά) μας έχει παραχωρηθεί η αίθουσα του Δημοτικού Κοινωνικού Παντοπωλείου, στην πλατεία Αλέξ. Παναγούλη, για τη διεξαγωγή των μαθημάτων μας.

Δεν έχουμε την πρόθεση ν' ανοίξουμε μαζί του, συνολικά ως Διοικούσα Επιτροπή, κάποιο διάλογο στο f/b.

Με την επιστολή μας αυτή απευθυνόμαστε στους Δημότες του Αγ. Δημητρίου, προσκαλώντας τους να έρχονται στα μαθήματα του Λαϊκού μας Πανεπιστημίου, με βάση το Πρόγραμμα Σπουδών, όπως αυτό είναι δημοσιευμένο στην ιστοσελίδα μας: http:/laiko-panepistimio-ag-dimitrioy-notion-proastion.webnode.gr».

Με αφορμή τα όσα έγραψε ο κ. Βρεττός, πληροφορούμε όσους ενδιαφέρονται, ότι όλα τα μαθήματα έχουν επιστημονικότητα, διδάσκονται από έμπειρους, καταρτισμένους και καταξιωμένους στο χώρο τους επιστήμονες.

Όσον αφορά τις σχέσεις θρησκείας και επιστήμης, είναι πασίγνωστο ότι μεταξύ τους υπάρχει - εδώ και χιλιάδες χρόνια - μια αέναη διαλεκτική πάλη, όπως άλλωστε υπάρχει μεταξύ των φιλοσοφικών θεωριών: Ιδεαλισμός/Μεταφυσική και Διαλεκτικός Υλισμός κ.λπ.

Σε όλα τα μαθήματα οι διδάσκοντες προσπαθούν με κατάθεση επιστημονικών στοιχείων και ανάλογη επιχειρηματολογία, να διδάξουν τα μαθήματά τους, βασισμένοι πάντοτε στη λογική και στα δεδομένα των Επιστημών. Οι όποιες διαφωνίες και αντιρρήσεις των διδασκομένων, με ήπιο και ευγενικό τρόπο από μέρους τους, αντιμετωπίζονται μέσα από διαρκή δημοκρατικό διάλογο.

Στο Λαϊκό μας Πανεπιστήμιο δε διδάσκεται η μεταφυσική και η δογματική των θρησκειών, αλλά -επί τω προκειμένω- η Ιστορία και η Κοινωνιολογία των Θρησκειών, με τον γενικό τίτλο: «Επιστήμη για τις θρησκείες».

Το Λαϊκό μας Πανεπιστήμιο είναι ανοιχτό σε κάθε πολίτη, όλων των ηλικιών, οποιουδήποτε μορφωτικού επιπέδου (Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου ή Πανεπιστημίου), οποιωνδήποτε θρησκευτικών και ιδεολογικών πεποιθήσεων, ώστε ελεύθερα και δωρεάν να παρακολουθεί τα τρίωρα μαθήματά μας, παίρνοντας μέρος στη συζήτηση και εκφράζοντας τις απόψεις τους για οποιοδήποτε θέμα, σχετικό με το μάθημα. Σεβόμαστε τις θρησκευτικές πεποιθήσεις του κάθε φοιτητή, αλλά πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι στη διαλεκτική και στην επιστήμη αντιπαλεύουν οι αντίθετες απόψεις, οι μεταφυσικές με τις επιστημονικές. Η "προσβολή, η υποτίμηση, η λοιδωρία", όπως γράφει ο κ. Βρεττός, δεν έχουν θέση στο Λαϊκό μας Πανεπιστήμιο, αλλά, αντιθέτως, έχουν θέση η ευγένεια, ο αλληλοσεβασμός και ο δημοκρατικός διάλογος, με στοιχεία τη λογική και την επιστημονική απόδειξη και ερμηνεία.

Περί δημοκρατίας, ελεύθερης διακίνησης ιδεών και επιστημονικής ελευθερίας, περί ελευθερίας του κάθε ατόμου να εκφράζει τις απόψεις του με το συγγραφικό ύφος που τον διακρίνει, δε θα θέλαμε να απαντήσουμε εκτενώς στον κ. Βρεττό, αφού μάλιστα αυτά σήμερα θεωρούνται αυτονόητα και κατακτημένα δημοκρατικά δικαιώματα και αφού οι εποχές της επιβολής φασιστικών ιδεών και πρακτικών έχουν καταδικαστεί από το λαό μας και έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Η μορφωτική/επιμορφωτική μας προσπάθεια ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί, εάν την αγκαλιάσουν και τη στηρίξουν με τη συμμετοχή τους στα μαθήματα, όσο γίνεται περισσότεροι συμπολίτες μας.

Άγ. Δημήτριος, 8 Μαΐου 2017

Με εκτίμηση

Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΛΑΪΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ & ΝΟΤΙΩΝ ΠΡΟΑΣΤΙΩΝ